Va multumim!

Conferinta "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!" s-a incheiat. Si cum le sta bine oamenilor care muncesc, am sarbatorit reusita acestui eveniment cu o ... binemeritata pauza. Ziua de ieri a fost una speciala pentru noi, echipa ISTT. Ne-am bucurat sa putem aborda, in premiera, impreuna cu voi, aceasta tema sensibila: mobbing-ul. Le multumim tuturor celor care au fost prezenti la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Bucuresti, precum si gazdelor noastre, care n-au fost parteneri in organizarea evenimentului. Si va oferim tuturor, fie ca v-ati aflat ieri in amfiteatru, fie ca nu, un rezumat al zilei de 20 noiembrie 2016, in imagini.
La final, va uram traditionalul (in devenire, fiindca nu ne vom opri aici) "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!"

Multumim!
Echipa ISTT

Inventarul celor 45 de comportamente mobbizante

Va multumim pentru participarea la Conferinta “Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!” si va invitam sa sprijiniti echipa ISTT pentru realizarea unui studiu referitor la hartuirea psihologica la locul de munca. Va rugam sa ne acordati cateva minute si sa completati inventarul de mai jos. Mentionam ca datele dvs. personale vor fi protejate, singurele informatii la care vom avea acces fiind graficele rezultate in urma acestui studiu.

Echipa ISTT

 


 

Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!

Aceasta este tema pe care o vom aborda, in premiera, in cadrul urmatoarei conferinte din seria "Fii bine cu tine!".

Pe 20 noiembrie vom afla de la colega noastra, psiholog Iulia Sîrbuce este mobbing-ul, cum poate fi recunoscut si care sunt efectele lui in viata personala. Flori-Ana Buzilă (Andronache), psihoterapeut si expert mobbing, ne va oferi o serie de repere legale, psihologice si profesionale pentru a ne proteja de hartuirea psihologica la locul de munca. Iar Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, presedintele ISTT, ne provoaca la o explorare personala mai profunda atunci cand ne intrebam “Eu pentru cine muncesc?”. 

Ne vedem pe 20 noiembrie la Conferinta "Fii bine cu tine la Locul de Munca!"

Pana atunci, Fii Bine cu Tine!

 

 

FII BINE CU TINE LA LOCUL DE MUNCA!

 

PROGRAM

 

Programul Conferintei  "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!" - duminica, 20 noiembrie 2016

9:00-9:30

Primirea si inregistarea participantilor

9:30-11:00

Prelegere 1

Hartuirea psihologica la locul de munca si efectele ei in viata personala

Lector: Psiholog Iulia Sirbu

11:00-11:15

Pauza de cafea

11:15-12:45

Prelegere 2

STOP MOBBING! – Cum ne protejam sanatos de hartuirea psihologica la locul de munca. Repere legale, psihologice şi profesionale.

Lector: Psiholog Flori-Ana Buzilă (Andronache)

12:45-13:00

Pauza de cafea

13:00-14:30

Prelegere 3

Eu pentru cine muncesc?

Lector: Psiholog Diana Lucia Vasile

 

Inchiderea Conferintei

 

Taxa de participare la Conferinta "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!" este de 100 de lei. Inscrierile se fac in limita locurilor disponibile.

* Grupurile de minimum 10 persoane beneficiaza de o reducere de 20%, costul unui bilet ajungand astfel la 80 de lei/persoana.

Pentru orice informatii referitoare la Conferinta va rugam scrieti-ne la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  sau contactati-ne la telefon: 0735.226.936 - D-na Constantina Băjan.

 

Inscrie-te aici pentru Sectiunea Rosie

 

Termeni si Conditii de Participare

Va rugam sa completați toate campurile obligatorii (marcate cu *) din formularul online de inscriere.

Cont pentru plata taxei de participare Conferinta "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!"

ASOCIATIA “INSTITUTUL PENTRU STUDIUL SI TRATAMENTUL TRAUMEI
Sediul: Mun. Bucuresti, Strada Turbinei nr. 35, sector 2,
Inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatilor sub nr. 118/04.07.2013
CIF: 32035864
IBAN: RO05BTRLRONCRT0265034801 (RON)
BANCA TRANSILVANIA, Agentia Dorobanti

Pentru validare, formularul de inscriere online trebuie sa fie insotit de documentul de plata.

Participantii vor fi inscrisi in ordinea trimiterii formularului de inscriere si achitarea taxei de participare.
In cazul neparticiparii, taxa de inscriere la conferinta NU este rambursabila.

Pentru orice informatii referitoare la Conferinta va rugam scrieti-ne la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  sau contactati-ne la telefon: 0735.226.936 - D-na Constantina Băjan.

“In Romania, o incidenta crescuta a mobbing-ului este intalnita in domeniile militar, medical si academic”

Psihologul Iulia Sîrbu ne da, in urmatorul interviu, mai multe informatii despre incidenta hartuirii psihologice la locul de munca in Romania, precum si despre domeniile care predispun la hartuire.  Dar despre tipurile de mobbing, cum il recunoastem, cum ne afecteaza, cum il prevenim si ce-i de facut cand se instaleaza, Iulia Sîrbu  va vorbi mai pe larg in cadrul conferintei "Fii bine cu tine la Locul de Munca!" la care va invitam cu drag pe 20 noiembrie!

 

Cat de prezente sunt cazurile de hartuirea psihologica la locul de munca in societatea romanesca? Exista statistici, cercetari facute  in acest sens?

Ceea ce in limba romana se poate ințelege prin agresiune sau hartuire psihica la locul de munca este denumit adesea “mobbing” sau “bullying”, asa cum apare termenul in literatura anglo-saxona de specialitate. Pentru ca ambele fenomene sunt intalnite si in Romania, consider utila delimitarea celor doi termeni, pentru a fi mai usor de recunoscut in viata noastra profesionala.

Bullying-ul reprezinta in acceptiunea unanima un comportament abuziv, caracterizat prin dorinta de a intimida si a umili utilizand violenta verbala si fizica fata de persoane vulnerabile, cu dificultati in a se apara singure, cum ar fi: elevul mai firav, angajatul cel nou, si in general, persoana considerata “veriga slaba” dintr-un grup. Bullying-ul poate avea o aparitie singulara sau regulata, fara a urmari un anume tipar si de regula, are ca scop consolidarea pozitiei de superioritate a celui care il practica (elevul mai puternic, superiorul, angajatorul etc).

Continuare...

Mobbing-ul se infiltreaza pe vulnerabilitati mai mult sau mai putin constientizate

Ca o avanpremiera a Conferintei "Fii bine cu tine la Locul de Munca!", Flori-Ana Buzilă (Andronache), psihoterapeut si expert mobbing, ne vorbeste despre greselile care conduc la hartuirea psihologica la serviciu, precum si despre cum poate fi prevenit mobbing-ul.  

 

In calitate de expert mobbing, care crezi ca este cea mai frecventa greseala pe care o fac angajatii in relatie cu angajatorii si care duce la hartuirea psihologica la locul de munca?

Una dintre notele comune ale persoanelor care s-au regasit in situatie de mobbing este aceea ca se confunda cu munca si rezultatele muncii lor uitand cine sunt nu numai ca rol profesional dar si ca oameni si pentru cine si ce muncesc.

Astfel, cei mai multi dintre cei care ajung sa fie hartuiti sunt persoane performante la locul de munca, foarte constiincioase, cu rezultate bune, foarte bune sau chiar exceptionale. Si nu aceasta ar fi problema in sine ci faptul ca isi definesc valoarea personalitatii nu prin ceea ce sunt ci prin ceea ce fac.  Sunt axate pe a-si face munca la un nivel de calitate cat mai ridicat, uneori neglijand nevoile personale care nu au legatura cu viata profesionala. De aici o suprainvestire in tot ceea ce inseamna job. Isi pierd parghiile de echilibrare sanatoasa in afara muncii. Nu poti investi foarte mult in profesional si sa negliezi celelalte planuri si sa nu apara efecte. Te vulnerabilizezi foarte mult. Nu iti vei mai lua energia din alte lucruri care pot sa iti faca placere, iar atunci cand profesionalul este tulburat de conflicte izolate, pot aparea dificultati de gestionare si deschidere catre perpetuare certurilor, disonantelor. Apare un dezechilibru in raport cu munca si atunci si in relatie cu angajatorul pentru ca tu, angajat, ii dai toata forta lui – neavand alte surse de obtinere a satisfacerii unor nevoi ca a fi apreciat, a fi stimulat etc.

Continuare...

 

LECTORI

Hartuirea psihologica la locul de munca si efectele ei in viata personala

Vi s-a intamplat vreodata sa fiti intimidat in mod repetat sau atacat si umilit de colegii de serviciu iar atitudinea lor sa va fi afectat inclusiv viata de familie? Ati fost cumva acuzat pe nedrept iar seful v-a refuzat ocazia de a va justifica? Sau v-ati aflat in situatia de a vi se da sarcini cu mult peste sau din contra, cu mult sub capacitatile voastre pentru a fi discreditat profesional? Daca una dintre situatiile descrise, precum si altele similare vi s-au intamplat in mod constant pe o perioada de cel putin 3 luni, este foarte probabil sa fi fost victimele unui fenomen numit mobbing sau hartuire psihologica la locul de munca.

Ne este util sa invatam cum recunoastem semnele care indica configurarea unei situatii reale de mobbing, dar si sa putem face distinctia intre acest fenomen si un conflict profesional punctual si usor rezolvabil.

Despre principalele caracteristici ale mobbing-ului, cauzele si efectele hartuirii psihologice la nivel individual, familial si organizational, precum si despre alte aspecte relevante ale acestui fenomen din ce in ce mai prezent in societatea romaneasca, vom afla impreuna cu psihologul Iulia Sirbu, in cadrul Conferintei "Fii Bine cu Tine la Locul de Munca!".

Iulia Sîrbu este psiholog consilier cu formare in Psihoterapii Scurte Colaborative Orientate pe Resurse si Solutii si membru activ in cadrul Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.