Curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative, in premiera in Romania

 

Va multumim!

 

Curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative elaborata de colegele noastre - Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vicepresedintele ISTT si psihologii Luxita Bara si Florentina Nicolescu - este, asa cum am mai spus, o premiera in Romania. Vineri, pe 27 ianuarie, la cursul introductiv, am primit o noua confirmare ca proiectul echipei ISTT in colaborare cu Fundatia „Bucuria Ajutorului” nu era doar necesar ci si mult asteptat.
Sala a fost plina si insufletita de zecile de oameni – medici din spitale de urgenta, psihologi, voluntari, preoti, sociologi, manageri de spital si nu in ultimul rand persoane care trec sau au trecut prin dureroasa experienta a diagnosticarii cuiva drag cu o boala in faza terminala. Unii dintre participant au venit din alte orase special pentru acest curs. Tocmai din Bacau, de pilda, ca sa dam un singur, dar elocvent, exemplu.
Dupa o introducere a curriculei – iesita din tipar chiar in acea dimineata, Diana Vasile a anuntat care sunt pasii pe care ne-am propus sa-i facem mai departe: finalizarea unui manual de consiliere psihologica in ingrijiri paliative si cursul propriu-zis, care va avea, cel mai probabil, cinci module. Este important sa va transmitem ca facem eforturi pentru a gasi sustinere, finantare, in asa fel incat acest curs sa fie gratuit. Abia dupa ce aceste detalii care tin de organizare vor fi stabilite, vom fi in masura sa anuntam si datele desfasurarii cursului.


Pentru ca specificul ISTT este sa invitam la dialog si la perfectionare continua, intalnirea noastra de vineri s-a bazat pe aceste coordonate. Demersul nostru se adreseaza atat familiilor, apropiatilor, cat si echipei multidisciplinare, asa ca am primit bucurosi sugestii direct de la acestia atunci cand i-am rugat sa ne spuna care sunt nevoile si asteptarile in ceea ce priveste organizarea si structura cursului.
Le multumim tuturor celor care s-au implicat si ne-au sprijinit! Celor aflati in sala, celor care nu au ajuns vineri, dar vor sa se inscrie!
Multumim celor de la Tipografia Tipro pentru rabdare si pentru promptitudine!
Le multumim, de asemenea, celor care doresc sa fie alaturi de noi de acum incolo!

Echipa ISTT si Fundatia ”Bucuria Ajutorului”

 

 

Anunt important

 

Din motive obiective si imbucuratoare, am schimbat locul de desfasurare al cursului introductiv de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Numarul celor care au dorit sa se inscrie a fost mare si, intelegand nevoia voastra de a participa la curs, am ales sa ne intalnim intr-o spatiu mai generos. Va asteptam maine, la ora 10:00, la urmatoarea adresa:

Strada Giacomo Puccini, nr. 8A, Etaj 1, Sala ISTT, acces din Str. P.I. Ceaikovski, zona Floreasca, sector 2, Bucuresti.

Mijloace de transport: Autobuzele 135 - statia Mircea Eliade/Ceaikovski, 182 si 282 - statia Calea Floreasca.

*Va rugam ca in cazul in care nu puteti participa sa ne anuntati printr-un reply la acest e-mail.

 

Va multumim si va asteptam maine! 

 

Echipa ISTT

 

Comunicat de presă

 

Ce putem face când ni se spune că nu mai e nimic de făcut? Potrivit statisticilor, anual, în cabinetele medicilor și în spitalele din România, nu mai puțin de 150.000 de pacienți ajung în situația de a nu mai răspunde la tratament. Atât ei, familiile și apropiații lor, cât și personalul care îi îngrijește se găsesc față în față cu o realitate cruntă, șocantă, dureroasă, traumatizantă. Pentru că, în asemenea împrejurări, suferința nu-i iartă nici pe cei care îi sunt doar martori. Dimpotrivă. Astfel, numărul real al persoanelor afectate depășește cu mult 150.000 pe an. Dincolo de cifre sunt oameni. Ce putem face pentru acești oameni cărora li s-a spus că, din punct de vedere al tratării ori al ameliorării simptomelor, nu se mai poate face nimic?

După șase luni de efort susținut, echipa Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) este astăzi în măsură să ofere un răspuns concret la această întrebare. Patru psihologi ISTT au elaborat și au finalizat prima curriculă de consiliere psihologică în îngrijiri paliative din România. Acest proiect, acum concretizat într-un adevărat manual de specialitate, a fost realizat în colaborare cu Fundația ”Bucuria ajutorului” și cu Centrul de îngrijiri paliative ”Sfântul Nectarie” din București și se adresează tuturor persoanelor implicate în susținerea pacienților cu boli în faze terminale: rude și apropiați, psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenți sociali, preoți, voluntari.

Pentru o și mai clară înțelegere a necesității acestei curricule, pe care puține țări din Europa o dețin, este important să precizăm că îngrijirea paliativă se aplică în următoarele situații: în bolile netransmisibile cronice cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare obstructive cornice, insuficiența renală, bolile hepatice cornice, scleroza multiplă, boala Parkinson, artrita reumatoidă, bolile neurologice, boala Alzheimer și alte demențe, malformațiile congenitale, boli infecțioase ca HIV/SIDA și tuberculoza rezistentă la medicamente. Pentru susținerea și îngrijirea celor aflați în nevoie, colegele noastre -  Diana Vasile, președintele ISTT, Carmen Ragea, vicepreședintele ISTT, si psihologii Luxita Băra și Florentina Nicolescu, specialiști ISTT – au elaborat această curriculă. Pe baza ei, ISTT și colaboratorii săi, organizează vineri, 27 ianuarie, între orele 10:00 și 12:00, un curs introductiv. Vă așteptăm la Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din
Strada Iancu Căpitanu nr. 24, sectorul 2, București (cu acces din Strada General Dimitrie Salmen nr. 14).
Participarea la acest prim curs este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru a vă putea înscrie, vă rugăm să trimiteți o solicitare la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Este important să mai știți că Organizația Mondială a Sănătății definește îngrijirea paliativă ,,ca fiind o abordare menită să amelioreze calitatea vieții pacienților (adulți și copii) și a familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate bolilor amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul corect al durerii și al altor probleme fizice, psihosociale sau spirituale”. Cursul organizat pentru prima dată în România vă va ghida nu doar spre o mai bună înțelegere a situației în care se află bolnavii în fază terminală, dar și înspre o clarificare a trăirilor pe care le experimentează persoanele din jurul acestora.

Conf. Univ. Dr. Diana Vasile, președintele ISTT: ”Partea aplicativă a acestui curs pe care îl vom oferi se referă la maniera de relaționare eficientă cu un bolnav aflat în suferință, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaște realitatea așa cum noi o știm, si cu care relaționarea evident că este mult diferită. Al doilea lucru pe care cursul nostru și-l propune este să dezvolte această relaționare în interiorul echipei de îngrijire, pentru că fiecare membru depinde de celălalt, or această interdependență trebuie fluidizată. Înțelegerea aspectelor psihologice în relaționare noi o considerăm fundamentală. Și poate că cel mai important aspect pe care ISTT și-l propune este însănătoșirea relațiilor umane, pe care suferința le afectează în mod consistent. Noi ca psihologi venim în întâmpinarea nu doar a bolnavilor, ci și a tuturor celor aflați în jurul lor: familia și tot personalul dintr-un hospice. Bineînțeles că fiecare dintre oamenii aceștia din jurul bolnavilor pot suferi în primul rând prin faptul ca sunt martori la ceea ce se întâmplă cu persoana respectivă. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicariantă, este necesar de luat în calcul de către fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri să facilităm înțelegerea aspectelor emoționale, aspectelor relaționale, aspectelor de grup, pe care suferința emoțională și suferința fizică le aduc în viața noastră”.

Acest proiect a fost inițiat de Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative ”Sfântul Nectarie” din București. Aici va fi implementată în premieră curricula de consiliere psihologică. Centrul a fost construit pe baza unui proiect de finanțare din partea Ambasadei Elveției, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 și al Fundației ,,Hilfsverein Nymphenburg” din Germania. Anul acesta, centrul împlinește a 10 ani de activitate și a oferit servicii de îngrijiri paliative pentru un număr de 2.500 pacienți.

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei este o asociație profesională interdisciplinară, non-guvernamentală , care a fost înființata în 2010 și este singura instituție din România care se preocupă de promovarea și dezvoltarea domeniului înțelegerii și ameliorării traumatizării psihice. Echipa sa este formată din specialiști în psihologie care se ocupă de prevenirea experiențelor traumatizante și lucrează cu persoane traumatizate. Asistarea psihologică, consilierea psihologică și psihoterapia traumei au ca scop limitarea suferinței fizice și psihice, limitarea și diminuarea perturbărilor psihice generate de traversarea experiențelor înalt stresante și traumatizante, recuperarea energiei vitale și a echilibrului psihosocial. De asemenea, ISTT organizează numeroase activități dedicate și educației și formării de specialiști pentru toate domeniile în care traumatizarea psihică și fizică există sau poate exista. De aceea, ISTT acordă o atenție specială domeniului îngrijirilor paliative care presupune din partea celor care lucrează o solidă cunoaștere a suferinței umane și a modalităților ei de manifestare, precum și a strategiilor de gestionare a acestora.

Pentru ISTT acest proiect reprezintă un nou pas în promovarea cunoștințelor științifice despre abordarea traumelor psihice, după organizarea a trei conferințe profesionale cu participări internaționale, inițierea unui master la Universitatea din București în domeniul psihotraumatologiei în anul 2013, derularea proiectului de asistare psihologică dedicat celor aflați în momente de suferință sau în situații de criză și a numeroase proiecte pentru publicul larg, cu scopul informării corecte despre dezvoltarea umană și suferința psihică, toate reunite sub denumirea de ”Fii Bine cu Tine!”

 

Vă mulțumim și vă așteptăm pe 27 ianuarie la primul curs bazat pe curricula de consiliere psihologică în îngrijiri paliative!

*Vă reamintim că pentru a va putea înscrie e necesar să trimiteți un e-mail la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Echipa ISTT și Fundația ”Bucuria ajutorului”

 

Ingrijiri paliative

Incepand din acest an, Romania se inscrie in randul celor doar cateva tari care au elaborat o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Aproape 150.000 de persoane au nevoie anual de ingrijiri paiative in tara noastra. Este vorba despre pacienti care nu mai raspund la tratamentele medicale. Scopul acestui demers este un mai bun control al durerii fizice si psihice si un grad de depresie mai scazut pentru persoanele aflate in nevoie, ceea ce duce la o calitate mult mai buna a vietii pacientilor si ingrijitorilor acestora.

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei a fost cooptat in acest proiect de initiatoarea lui - Adriana Căruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” din Bucuresti. Aici se va si implementa curricula, de catre de Fundatia “Bucuria Ajutorului” si ISTT, alaturi de Academia Europeana de Ingrijiri Paliative.

Suntem bucurosi sa anuntam ca, dupa sase luni de efort intens al acestei echipe, curricula este gata. In plus, am stabilit deja detaliile organizarii primului curs pentru instruirea specialistilor pe baza curriculei care a fost elaborata de Diana Vasile, presedintele ISTT, Carmen Ragea, vice­presedintele ISTT, si psihologii Luxita Băra si Florentina Nicolescu, specialisti ISTT. Cursul se adreseaza intregii echipe care lucreaza in domeniul ingrijirilor paliative: psihologi, manageri, doctori, asistente medicale, asistenti sociali, preoti, membrii familiei pacientului, apartinatori, voluntarisi se va desfasura la sediul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie” sau la sediul ISTT. De altfel, cursantii vor avea ocazia sa faca stagiile practice in acest centru care implineste anul acesta zece ani de activitate si care a oferit, in acest interval, servicii de ingrijiri paliative pentru 2.500 de pacienti. 

Cursul introductiv va avea loc vineri, 27 ianuarie, între orele 10:00 și 12:00, la sediul Fundației ”Bucuria ajutorului” din
Strada Iancu Căpitanu nr. 24, sectorul 2, București (cu acces din Strada General Dimitrie Salmen nr. 14). Participarea la acest prim curs este gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru a vă putea înscrie, vă rugăm să trimiteți o solicitare la adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Diana Vasile, presedintele ISTT: “Institutul isi propune sa amelioreze suferinta psihica si sa ajute oamenii sa intelega cum sa o gestioneze, cum o identifica, pentru ca nu intodeauna este usor de identificat modul in care noi suferim, si mai ales cum putem sa ducem o viata de calitate in prezenta ei, mai ales atunci cand nu putem sa o amelioram, sa o eliminam. De aceea, in momentul in care doamna Adriana Căruntu a prezentat punctul dansei de vedere si proiectul dansei, evident ca am fost foarte bucurosi sa contribuim, mai ales ca experienta noastra era deja de sase ani in domeniul cursurilor si pregatirii de specialitate pe partea noastra de specialisti in psihologie, asistenta sociala, medicina. Si atunci, era exact ceea ce urma sa dezvoltam si noi.

Noi ca psihologi venim in intampinarea nu doar a bolnavilor, ci si a tuturor celor aflati in jurul lor: familia si tot personalul dintr-un hospice. Bineinteles ca fiecare dintre oamenii acestia din jurul bolnavilor pot suferi in primul rand prin faptul ca sunt martori la ceea ce se intampla cu persoana respectiva. Acest tip de traumatizare, numit de noi traumatizare vicarianta, este necesar de luat in calcul de catre fiecare specialist din domeniul acesta. De aceea noi ne propunem prin aceste cursuri sa facilitam intelegerea aspectelor emotionale, aspectelor relationale aspectelor de grup pe care suferinta emotionala si suferinta fizica le aduc in viata noastra.

Partea aplicativa a cursurilor pe care le vom oferi se refera la maniera de relationare eficienta cu un bolnav aflat in suferinta, cu un bolnav care este confuz, care nu mai recunoaste realitatea, asa cum noi o stim, si cu care relationarea evident ca este mult diferita. Al doilea lucru pe care cursul nostru si-l propune este sa dezvolte aceasta relationare in interiorul echipei, pentru ca fiecare membru depinde de celalalt, or aceasta interdependenta trebuie fluidizata un pic. Intelegerea aspectelor psihologice in relationare noi o consideram fundamentala. Si poate ca cel mai important aspect pe care ISTT si-l propune este insanatosirea relatiilor umane, pentru ca suferinta afecteaza in mod consistent relationarea umana”.

Adriana Căruntu, directorul Centrului de ingrijiri paliative “Sfantul Nectarie”: “Proiectul este important la nivel national, dar si international, avand in vedere faptul ca putine tari detin o curricula de consiliere psihologica in ingrijiri paliative. Intocmirea curriculei s-a bazat initial pe un studiu de cercetare pentru a identifica tarile care au o curricula psihologica de ingrijiri paliative, apoi au fost traduse materiale de specialitate din Germania, Marea Britanie, Canada si Academia Europeana de Ingrijiri Paliative. Au fost incluse materiale de specialitate obtinute in baza practicii efectuate de mine in anul 2016 la Spitalul Universitar din Geneva - Bellerive, Elvetia, precum si a studiilor la Academia “St. Christopher” din Londra, Marea Britanie, din Germania si Polonia”.