Ganduri despre ce-a fost si cum este…


Cand am fost intrebata ce problema am, eram intr-o confuzie totala, deoarece am stiut sa ma mint atat de bine atația ani, incat am ajuns sa cred ca nu am nici o problema, desi eu ma simțeam la capatul puterilor. Cum poate un om sa nu aiba nici o problema, daca se simte asa? Aceea a fost clipa in care mi-am recunoscut ca am o problema, ca port, cu mine, o vina grea zi de zi. M-am hotarat s-o las jos si sa vad ce-i cu ea. Iar cand am vrut, mi-a iesit in cale Adela.
Am petrecut alaturi de tine 5 sedințe, care au  facut cat 100. Mi-au schimbat viața pentru acest moment. Zic pentru moment, pentru ca nu stiu ce anume se va intampla cu mine peste o alta perioada de timp. Desi, dupa cele 5 sedinte n-am avut timp sa constientizez tot ce s-a intamplat, pentru ca activitațile mele nu imi permit momentan, tot am simțit si simt ca vad lucrurile altfel in viața mea de zi cu zi.
Faptul ca in cea de-a 5 a sedința, Adela m-a ajutat sa vad exact rana cea mare, pentru mine a fost mai mult decat ma asteptam.
In primele 2 sedințe am ințeles ce anume ma blocheaza in a fi bine cu mine, iar cu ajutorul tau mi-am dat seama ca fricile mele se trag din familie. Frica mea de a nu fi abandonata, vine de la mama mea. Iubirea pe care n-am simțit-o de la ea ma face sa cred ca asa va fi de fiecare data, cu oricare alta persoana din viața mea.
Am ințeles ca durerea mea cea mai mare este aceea ca sunt singura. Mi-am dat seama ca sunt singura pentru ca am credința ca daca vine cineva in viața mea, ma va abandona. Si-apoi cum o sa mai las sa vina cineva, daca mie imi e frica ca ma va abandona? Mai bine nu mai primesc pe nimeni, ca sa ma scutesc de o suferința, de o durere.
Au fost momente greu de suportat in constientizarile mele, pentru ca ma  faceai sa fiu atenta si ”la asta” si ”la altele” si simțeam ca sunt multe si greu de dus. Dar acum, dupa ce a mai trecut o perioada de timp mai lunga, privesc in urma iar la acele momente si nu mai sunt grele deloc.
Simt ca acum este ordine, exact ca in locurile scormonite si aranjate, iar asta ma face sa simt liniste. Este ca dupa o furtuna. Exact asta simțeam ca ai facut, ai provocat o furtuna, iar apoi m-ai ajutat, cu rabdare, sa le asez la locul lor si sa le accept asa cum sunt.
Faptul ca am ajuns la exercițiul cu familia, in care membrii familiei mele erau simbolizați prin intermediul pernelor de pe canapea, m-a ajutat enorm de mult sa le simt prezența si sa le spun tot ce aveam pe suflet, dar si sa-i ințeleg mai bine, sa ma pun si in papucii lor. Nu a fost usor sa retraiesc toate gandurile din copilarie si sa simt acea durere, dar mi-au folosit in ințelegerea prezentului.
Am ințeles un lucru esențial, acela ca eu nu aveam cum sa am un om langa mine, pentru ca eu nu aveam un loc pentru el. Unde ar fi stat? In locul mamei, al tatalui? Nu!... Acum are un loc doar al lui, il vad si acum, iar asta ma face nu doar sa fiu fericita, ci si foarte linistita.
Parca nimic nu mai este atat de greu de suportat ca inainte dupa ce am ințeles ce ma durea, de fapt, cel mai tare. Ma durea enorm de mult singuratatea din viața mea. Uneori nu ma mai lasa fizic sa respir, iar ca drept dovada am facut si pneumonie. Nu mai puteam respira, nu mai zambeam, ci lacrimile erau prietenele mele cele mai bune. Acum, imi sunt doar amice, fara de care pot trai bine oricand.
Vreau sa zic ca modul calm, cald si rabdator al tau a fost compatibil cu mine, iar asta m-a ajutat si mai mult sa vreau sa vad cele mai durereoase zone ale mele, pentru ca simțeam sprijnul si ințelegerea ta. E foarte greu sa treci singur prin acele locuri sau sa vezi ca nimeni nu poate ințelege ce simți, ce traiesti. Stilul tau este unul care m-a facut sa nu fug, ci sa am rabdarea sa ințeleg ca, cu cat voi fugi mai mult de ce ma doare, cu atat nu voi scapa de ele. Ca soluția este sa le constientizez, sa le ințeleg si sa le accept asa cum sunt ele.
Esti o persoana care intuieste foarte bine ceea ce este real si adevarat. Reuseai sa dai sens lucrurilor care pentru mine nu aveau, cand le vedeam singura. E adevarata vorba care zice ca cu cat esti mai bagat in problema cu atat nu-ți mai dai seama de forma ei. Te-am simțit ca pe omul din afara, care reusea sa vada ansamblul si care ma ghida spre a gasi singura raspunsul pe care-l cautam. M-a uimit faptul ca reuseai sa ma faci sa ințeleg ca daca am o problema este pentru ca eu aleg sa fie asa. De cate ori iți ziceam ca vreau sa fac altfel, dar nu pot, imi replicai: ”Cum sa poți daca tot spui: N-o sa fie bine, n-o sa vrea, n-o sa pot… etc.” M-ai facut constienta ca eu singura imi pun piedica. Chiar si la nivel declarativ ma blocam. De atunci sunt mult mai atenta la ce zic, cum zic si ce vreau sa zic, pentru ca am ințeles ca ceea ce zic eu exact asa se intampla.
Temele pentru acasa m-au ajutat sa nu uit ca trebuie sa-mi ofer timp, chiar si atunci cand am foarte multe alte lucruri de facut. Incerc si acum sa am timpul meu si doar al meu. Recunosc, nu imi iese intotdeauna, mai ales acum in sesiune, dar sunt doar perioade. Important este sa ințeleg ca daca eu nu ma iubesc si respect, cum o sa ma iubeasca un el?
Iți mulțumesc, Adela, pentru ca ai stiut sa ma porți cu blandețe in cele mai dureroase zone ale mele, dar si pentru ca ai stiut cum sa ma faci sa le si vad, sa le ințeleg si sa le accept.
Implicarea si profesionalismul de care ai dat dovada m-au facut sa-mi dau seama ca pot avea grija de ceilalți si in egala  masura pot avea grija si de mine. Cu alte cuvinte, m-ai inspirat. Am vazut ca se poate. Vad in tine acel echilibru de a te gandi si la tine si la ceilalți. Asta-i ce-mi lipseste mie, pentru moment. Pas cu pas imi voi forma aceasta deprindere, exersand zilnic.
De asemenea, vreau sa mulțumesc si celor care s-au gandit sa desfasoare acest program pentru cei care, din punct de vedere financiar, nu si-ar permite aceste costuri, dar mai ales ție Adela, pentru ca tu iți sacrifici timpul si energia pentru cei care striga dupa ajutor.
Acum, in inchiere, simt sa mai zic doar atat: ceea ce faci faci foarte bine, foarte atenta la fiecare indiciu ce il poate ajuta pe om, iar pentru asta te felicit.
Multumesc, Adela!
Cu drag, D