Categorii CNPT 2013

Despre Bucuresti

Bucuresti - Centrul vechiBucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii. Populatia de 1.944.367 de locuitori, face ca Bucurestiul sa fie al saselea oras ca populatie din Uniunea Europeana.
Legenda spune ca Bucurestiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, Bucuresti a fost intemeiat de catre Mircea cel Batran la sfarsit de secol XIV. Asezarea este atestata documentar la 21 septembrie 1459 intr-un act emis de Vlad tepes, domn al tarii Romanesti, prin care se intareste o mosie unor boieri.
In Bucuresti isi au sediul Parlamentul (Palatul Parlamentului sau Casa Poporului), Guvernul si Presedintia Romaniei. De asemenea, isi au sediul numeroase institutii de cultura, precum sunt: Academia Romana (fondata in 1866), peste 60 de institute de cercetare, Universitatea, Institutul Politehnic, Institutul de Medicina, alte numeroase institute de invatamant superior, mari biblioteci (Biblioteca Academiei, fondata in 1867, circa 8 milioane volume; Biblioteca Nationala, fondata in 1955, 7 milioane volume; Biblioteca Centrala Universitara, fondata in 1896, 2 milioane volume, incendiata in timpul Revolutiei din 1989), s.a.m.d.
Arhitectura
Substanta medievala a Bucurestiului a fost de-a lungul timpului grav afectata de distrugeri si incendii. in plus, orasul a pierdut in mod tragic o serie de monumente, mai ales biserici, si in decursul campaniei de "urbanism" initiate in secolul trecut de Nicolae Ceausescu. Din nucleul orasului medieval de pe malurile Dambovitei s-au pastrat vestigiile Curtii Vechi (sec. XV - XVI) cu Biserica Domneasca Buna Vestire, care dateaza probabil din vremea lui Mircea Ciobanul (1545-1554).
Secolele XVIII si XIX constituie pentru arhitectura Bucurestiului perioada unei mari infloriri. Dupa o perioada de tranzitie, reprezentata prin bisericile Sf. Elefterie (1743), Olari (1758) continua partial formele traditionale ale epocii brancovenesti, apar primele edificii construite in stil neoclasic (Palatul Ghica-Tei, 1822) sau neogotic (Casa Sutu din 1830, Biserica Sf. Spiridon Nou din 1852-1858). Influenta Parisului, a metropolei europene indragite de romani, si a scolii franceze de arhitectura devine hotaratoare odata cu desavarsirea Palatului stirbei de catre arhitectul francez Michel Sanjouand, in 1835.
Acest stil a prevalat si in arhitectura de la inceputul secolului al XX-lea in Bucuresti, in pofida diverselor curente secesioniste ale vremii. Cladirea Primariei Municipiului Bucuresti, ridicata intre anii 1906 si 1910 de Petre Antonescu, ilustreaza anumite tendinte retrospective ale inceputului de secol, care vizau o renastere a traditiilor nationale in arhitectura, mai ales a stilului brancovenesc. Idealul unei scoli de arhitectura neoromaneasca se face remarcat si in opera lui Ion Mincu, de pilda in „Bufetul de la sosea” de pe soseaua Kisseleff, din 1892. Traditia arhitecturala moldoveneasca l-a inspirat pe arhitectul Nicolae Ghica-Budesti, de exemplu in Muzeul de etnografie, arta nationala, arta decorativa si industriala, azi Muzeul taranului Roman, construit in etape intre anii 1912 si 1939.

 

Bucuresti - Arcul de TriumfStilul neoromanesc nu a putut insa depasi canonul francez, reprezentat in primele decenii ale secolului de Palatul Regal al arhitectului Nicolae Nenciulescu (1932-1937), azi Muzeul National de Arta al Romaniei, o constructie alcatuita dintr-un corp central si doua aripi laterale care expunea un nu tocmai riguros neoclasicism, si de Arcul de Triumf, o opera a arhitectului Petre Antonescu (1922 si 1935/36). in anii '30 isi fac aparitia primele modernisme ale secolului; astfel, cu Palatul Telefoanelor se ridica pe Calea Victoriei un mic Zgarie-nori de tip american.

 


De vizitat:
Muzeul Satului din Bucuresti este unul dintre primele muzee in aer liber din lume si este una dintre atractiile principale ale Bucurestiului. Muzeul se afla in parcul Herastrau, intr-o zona de verdeata si lacuri si detine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele traditionale, adunate din toate colturile tarii.
La Muzeul Satului, vizitatorii pot vedea traditiile si obiceiurile de secole ale poporului roman, modul de viata si casele in care locuiau. Pe langa casele pitoresti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea si mobilier vechi romanesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice

 

Ateneul Roman este una dintre emblemele Bucurestiului si reprezinta una dintre bijuteriile arhitectonice ale tarii. Ateneul a fost construit in 1865, la initiativa unor personalitati marcante ale vietii culturale din Romania, printre care se numara Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu. Scopul construirii Ateneului Roman era "inzestrarea poporului cu cunostinte folositoare".
Atat exteriorul, cat si interiorul Ateneului impresioneaza prin maretie si frumusete. Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri si 52 de loje. Bolta salii Ateneului este decorata cu elemente zoo, fito si antropomorfe in relief aurit, care amintesc de basmele romanesti.

Curtea Veche a fost prima curte domneasca din Bucuresti. Curtea Domneasca cuprindea un palat, o biserica, spatiile destinate slugilor si gradinile palatului. Astazi, Curtea Domneasca este un muzeu in aer liber care gazduieste frecvent evenimente culturale, festivaluri si targuri de arta medievala. In centrul vechi al Bucurestiului, in apropiere de Curtea Domneasca se afla si Hanul Manuc, o alta emblema a Bucurestiului de altadata.
Bucuresti - Castelul lui Vlad TepesCastelul lui Vlad Tepes. Una dintre atractiile capitalei o reprezinta si Castelul lui Vlad Tepes. Castelul este mai putin cunoscut publicului, insa are un farmec aparte si atrage prin aspectul medieval. Castelul Vlad Tepes a fost construit in 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I si reproducea la scara mica castelul lui Vlad Tepes de la Poienari, din judetul Arges.
Castelul a avut mai multe functii, fiind pe rand sediu pentru corpul de garda pentru o unitate militara, dormitoare pentru muncitori si subunitate de jandarmi, care asigura paza unor cateva banci din Capitala. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.
Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti care s-a pastrat in forma ei originala si adaposteste Muzeul Theodor Pallady. in acest muzeu vei gasi lucrari ale celebrului pictor, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier. Colectia expusa aici numara peste 1200 de piese atat ale artistilor romani, cat si ale celor straini.
Caru cu Bere este una dintre cele mai vechi berarii ale Bucurestiului si gazduia adevarate cenacluri literare. George Cosbuc, I.L. Caragiale, Octavian Goga sau Iancu Brezeanu erau doar cativa dintre scriitorii si oamenii de cultura care frecventau acest local. Restaurantul este o legenda vie a Bucurestiului si unul dintre locurile cele mai frecventate de strainii aflati in cautarea traditionalismului romanesc.
Beraria este unul dintre putinele locuri unde arhitectura aminteste celor care-i calca pragul de ce Bucurestiul a fost considerat odata Micul Paris. Picturile murale, vitraliile si balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berariei.
Hanul cu Tei este singurul han din Bucuresti care si-a pastrat intacta forma originala de la inceputul secolului XIX. Hanul cu Tei a fost construit in 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu si Stefan Popovici. Si astazi au ramas conservate, deasupra gangului de intrare, literele A.P. si S.P., initialele proprietarilor de atunci, dar si data la care a fost construit.
In prezent, Hanul cu Tei adaposteste cea mai mare galerie de arta din Romania. La Galeria de arta Hanul cu Tei vei gasi obiecte de arta vechi, precum piese de mobilier, lambriuri, tapiserii si covoare, tablouri, fotografii, albume, documente vechi, ceasuri, aparate de fotografiat si gramofoane, monede si decoratii, icoane si chiar jucarii.

 Sursa: www.casapoporului.ro